This unusual site was originally a ropemakers workshop and yard, dating from the early 19th Century. The site is some 170m long and between 7m and 12m wide, set within the West End Lanes Conservation Area.

The original buildings were largely ruined through fire. Aim's concept introduces a string of residential accommodation linked via a series of public spaces and a new semi-private lane. The proposal looks to retain the remaining redbrick arched walls in homage and reference to the site’s original use and character.

The southernmost block forms a book end to an exposed Victorian Gable and frames the original retained Ropeworks gateway. To the far North, two low set villas are sandwiched between the arched walls with fully opening living spaces that connect to their south facing garden.

A simple palate of redbrick, render and sandstone is laced together along the site with galvanised fences and gates of Manila Rope infill as testament to the lane’s origin.

Proposals were recognised and Exhibited at The Royal Scottish Academy’s Annual Exhibition.

Watch the Tay Ropeworks Video