Project Category: Architecture

Kelty Field Development

In 2019, an application for Planning Permission in Principle which sought permission for the construction of a ‘Care Village’ on this site was lodged with Fife Council. It was envisaged that this ‘Care Village’ would comprise a number of retirement homes, a care home and a new medical practice, along with associated infrastructure and landscaping.

This earlier application was subject to full public consultation, the form of which was agreed with Fife Council, with the outcome of the consultation process highlighting very few issues of concern regarding the proposed development from within the local community.

During the course of their assessment of the application, the Council voiced some concerns as to certain aspects of the mix of uses proposed and suggested that consideration be given to amending the form of the proposed development so that it would provide for solely affordable housing, this being a use that could potentially be supported by the terms of the adopted development plan.

Having considered their position, the applicant took the decision to withdraw the original application with a view to resubmitting a fresh application which would seek Planning Permission in Principle for the erection of 49 affordable houses consisting of 30 affordable & 19 affordable retiral on the site.

This consultation process, the nature of which has been agreed with the Council, is designed to show interested parties what form this proposed development might take and to illustrate, for indicative purposes only, the key elements of the proposed development.

 

Should you wish to leave a comment please use the comments box below.

Wallace House

This modern residence situated at West Meadows outside the Perthshire village of Longforgan has been designed to afford its owners optimum views of its picturesque setting. With a mature forest backdrop and extensive views of the Tay valley, a glass topped walkway connects the two upper wings of the house and spills light into the centre of the house via a large roof lantern. Its form, which echoes the simple shapes of the Scottish vernacular, creates a minimalist aesthetic that is punctuated by large areas of glazing. Low maintenance white render and high performance anodised silver glazing combined with cement tile cladding complete the external skin of the house to ensure maintenance requirements are minimised.

Throughout the inside of the house, sightlines are developed that offer glimpses across the spaces and into the garden beyond. The ground floor kitchen, dining area and lounge revolve around a dark brick hearth fireplace that forms the hub of the living spaces. A palette of white render and glass combined with warm natural hardwoods and ceramic creates a contemporary yet homely interior.

Hawkhill Residences

The Hawkhill tower is located on the west perimeter of Dundee’s Cultural Quarter. A single storey restaurant was demolished to make way for the first single-access core multi-storey tower in Dundee. The nine storey tower provides commercial space on the lower ground and ground floor that accommodates a restaurant business. The restaurant commands the corner of Session Street & Hawkhill and is a very popular eatery.

The site footprint was extremely tight and a design of compact flats around a single access and lift core maximised the residential potential available. The upper 7 storeys accommodate 21 two bedroom flats each with open plan living kitchen space and dedicated balconies. This living accommodation enjoys panoramic views of the city and the Tay Estuary beyond.

Located on a very tight corner site the building is finished in Trespa cladding and render. Zinc wraps around and over the corner of the building and continues down into the inside of the restaurant below.

A building of significant character this provides a suitable gateway to the access into the Cultural Quarter providing popular and high quality residential accommodation in the heart of Dundee.

Callum Walker Showroom

CWI specialise in high quality interior fittings, fixtures and design. This new showroom showcases their expertise as well as their developing interest in sustainable technologies. The design of the showroom is centred around providing a low-cost building that is energy efficient, environmentally friendly and with an appearance that represents quality and forward thinking. Simple zinc cladding and boldly expressed structural elements give the building a modern, sculptural quality, with large expanses of glazing making a densely packed space feel light and open.

The building was designed to Passive House standard, with a high specification of materials, heating, and ventilation systems used in its construction which combined with carefully considered detailing, ensured an exceptionally energy-efficient building.

District 10 Container Building

As an initial stepping stone to realising a larger creative media district development, Scottish Enterprise commissioned Aim to design proposals for an office space aimed at start-ups in the digital media sector. The building was constructed from recycled shipping containers in line with the modular construction ethos developed for District 10.

A BREEAM excellent standard building, District 10 provides 15 flexible workspace units each formed from two combined shipping containers. Common amenities and a break out cafe and meeting spaces support the workspaces.

The brand name and industrial design conveys cargo, transport or modular construction likened to a crating stamp. Externally, the building’s brand aesthetic origins link to the 1990s game Tetris. Each elevation is a game screen with pixelated shapes. This pixelation is carried through internally and on all branding and marketing material.

The spaces within the building have been designed to retain the industrial aesthetic of the containers, whilst creating a vibrant space that is comfortable and practical for users. Bold pixelated colour and pattern are used in communal areas to create a strong visual identity and unmistakable character for the building throughout.

Carbeth House

This four bedroom house is located in the middle of the Carbeth Estate overlooking the dramatic Scottish Campsie Fells. The building focuses on the hills and the interior spaces were to be modern with a hint of rustic charm. The prominence of the site and its rural location presented sensitivities relating to planning regulations which required careful consideration early in the design process. The developed proposal has strong links to the local vernacular, creating a simple form which has been orientated to take advantage of its location. The large glazed gable end captures a dramatic view of the Campsie Hills. Scottish larch timber cladding provides the building with natural warmth that helps to blend with the hues of the fells surrounding it, making this a sensitive and successful addition to the area’s built landscape.

Simple material choices of ash, western red cedar, oak and polished resin cement are enriched with vibrant tile choices in warm greens and reds. The master bedroom has a large glass window capturing the view of the fells beyond and overlooking the open plan kitchen and living spaces below. A mix of suspended pendants, rustic rugs, memory wall pictures and reclaimed furniture combine with the simple internal finishes to complete this warm and eclectic family home.

Aberfeldy Housing

The site of a former laundry works, Home Street mixed development has been designed to provide mixed tenure residential property and varying sizes of commercial small-business units to support local industry requirements and to attract further inward investment & employment. A range of detached, semi-detached and flatted block homes provide low-cost affordable residential opportunities for the community of Aberfeldy. The original Parkfield house is retained for refurbishment as well as two existing commercial units to the west.

Designing around flood plain, access and acoustic obstacles, the redevelopment offers the opportunity to support and reinforce the business hub space recently established in the town. The high quality of the proposal promises to deliver a greatly improved contribution to the character, environment, and general amenity of the surrounding area.

HMS Unicorn – Support Module

In association with Dundee City Council Construction Services and the Unicorn Preservation Society, Aim were invited to develop a reception module to provide supporting facilities for visitors to the ship. In addition to the reception module, the project included the enhancement of the exhibition maritime heritage journey through the ship, including upgrading general and showcase lighting and the highlighting of star objects to enhance the experience of the ship, a cherished piece of Dundee’s maritime heritage.

The reception module is located on the quayside and consists of a shipping container, referencing the nautical theme of the setting, wrapped in charred black oak cladding to blend with the ship’s hull. The module provides a low-cost and suitably functional visitor space to support the ship staff, visitors and events.

Crosshill Terrace

The Young Residence is a four-storey contemporary dwelling built on the site of a former 1960s bungalow. The design takes cognisance of the scale and proportion found in neighbouring buildings but presents a far more modern aesthetic that is in sharp contrast to its immediate context.  Contemporary materials are used to create clean lines and sharp angles that define the building’s modernist sculptural character that is softened by the mature planting in the garden grounds.

The principal level encircles a central plywood stair that folds up through the lower basement to the upper bedroom level. Open plan living, dining and kitchen areas within the house are raised to the upper levels where views over the River Tay and Invergowie Bay are captured by the extensive amounts of frameless glazing.

Glenrothes Strollers Football Club

Glenrothes Strollers are a significant youth sports development organisation, supporting the needs of over 500 members of all ages and levels of ability. Aim were invited to develop a new clubhouse at Overstenton Park to support the Strollers’ extensive community activities throughout the year.

The brief for the project was developed in close consultation with the numerous user groups associated with and out-with the club. Several plan forms were investigated, the preferred option being a form that sites a flexible café/events space at the core of the building, with the support changing and shower spaces around the outside.

A single softly curved roof line, to reflect the line of a ball travelling through the air, falls gently to the rear to provide a single rain water collection point for storage and watering of the playing fields. The curved roof also provides a south-facing 4 metre canopy sheltering the viewing terrace.

The project delivers a much-needed new facility that assists the Strollers’ offering to the local community.