Project Category: Interiors

Haddington Place

Aim were invited to renovate this Edinburgh basement flat that suffered from being dark and lacking space. Following the successful organisation of a redundant cellar space, designs were produced to open up the existing flat into the garden.

A new bedroom and open plan kitchen/living area was introduced. Solid walls were reduced to permit maximum sunlight to penetrate the deep plan. The new bathroom suite and central hall use natural and artificial light through large frosted glass panels to illuminate the plan.

Wardrobes project through glass into corridor space where space is limited in bedrooms and a new opening through the ‘B’listed façade provides access to the garden.

Haddington Place has received several awards and was featured at the Royal Scottish Academy Annual Exhibition.

Airlie Church

Airlie Church is a category ‘B’ listed building in Kirkton of Airlie, Angus. The church dates to 1783 although some earlier buildings are associated with the site as long ago as 1242. Renovations were carried out in the late 19th century including pitch pine panelling and the church pews.

These proposals redesign the interior of the building to form a 2 bedroom house. The impressive scale of the main space is retained to take advantage of the incredible natural light. This area forms the heart of the building with living room and kitchen. Bedrooms are situated on the upper floors, each accessed by an individual stair at the west and east wings.

It was essential to work with the building interior and retain the quality of the hall space with any interventions designed as minimal and complimentary to the original building interior.

Callum Walker Showroom

CWI specialise in high quality interior fittings, fixtures and design. This new showroom showcases theirexpertise as well as their developing interest in sustainable technologies.

The design of the showroom is centred around providing a low cost building that is energy efficient, environmentally friendly and with an appearance that represents quality and forward thinking. Simple zinc cladding and boldly expressed structural elements give the building a modern, sculptural quality, with large expanses of glazing making a densely packed space feel light and open.

The building was designed to Passive House standard, with a high specification of materials, heating, and ventilation systems used in its construction. Although the client chose not to pursue final Passive House certification, the level of detailing achieved ensures an exceptionally energy-efficient building.

McIntyres Perth Road

Aim’s first commission for McIntyres Hair & Beauty was to refurbish a listed single storey corner unit in Dundee at the heart of the city’s West End.

A modest refurbishment of the facade was undertaken to create a clean and sophisticated entrance to the salon. Inside, Aim created a minimalist space using clean lines and simple blocks of colour. The bright, open space is highlighted by feature lighting and display areas.

The McIntyres projects have received many accolades including a Scottish Regeneration Award, Civic Trust Award, Dundee City Council Award, Scottish Design Award & National Salon Design Award and most recently achieved a Dundee Institute of Architects’ Award.

Links Parade

Located close to Carnoustie Golf Links and Bay, the site for this extension was occupied by a single-storey 1970’s residential building, with restricted views to the golf courses. The building brief was to redevelop the building by raising the roof and designing a modern golf fan destination with open plan appeal and a commanding viewpoint of the Carnoustie Championship Golf Courses 18th green.

The developed solution includes the addition of a first floor to provide extra accommodation, the reconfiguration of the existing layout to modernise the property, and the overhaul of the existing external skin to modernise the external appearance. A new golfers’ terrace provides a rare elevated viewpoint towards the 18th green.

The overall effect is one of restrained modernity that manages to make a sensitive contribution to surrounding urban fabric whilst significantly increasing the value and marketing potential of the property for our client.

Skills Development Scotland

Aim were invited as part of a national shortlist to submit design concepts for a new Careers Knowledge Centre. Approached as a prototype exercise, our Skills Development Scotland Centre concept was highly praised and chosen as 1 of 2 to be developed and constructed in the initial roll out phase.

Adopting provoking imagery and engaging themes, the zonal layout provides a series of spaces for interaction, presentation, private and semi-private consultation, workshops, and web surfing.

The forest corridor leads customers to private consultancy pods and a multi-use ‘bamboo field’ room that can double as a break out area. The media hub utilises the latest in touchscreen wireless headphone technology to communicate careers content and opportunities openly to the SDS customer base.

The eventual brand development covered issues of inclusiveness, approach, creativity and self-development.

DUSA – Bite

Dundee University Students’ Association commissioned Aim to generate designs for their existing cafeteria. In order to increase its use and profit, the brief was to create an attractive destination that encouraged students to dine and socialise in the space.

The existing space featured a variety of areas for using internet points, as well as the take away service point; however, none of these encouraged the use of the space as a social area. The proposal reconfigures the service point, increasing queue space whilst at the same time freeing up valuable space to create a useable dining area.

Aim developed a design that created the idea of a forest glade to compensate for the lack of natural light in the building-core location of the cafeteria. Picnic tables add to the outdoor look and provide affordable and robust furniture. Completing the aesthetic, inverted parasols are used as light diffusers, distracting from the unattractive concrete ceiling and providing a more intimate ambience by lowering the ceiling height and baffling excess noise.

Aim developed the ‘bite’ name and logo to help create memorable brand and to further enhance the café’s association as a destination rather than a through route.

Taypark House

This grade ‘B’ listed villa in Dundee’s West End had previously been used as offices, with many of its original characterful features having been covered by 1980’s additions. It was therefore essential that a sensitive approach be taken to once again reveal the building’s true potential in order to create a luxury hotel and bistro.

Original features were maintained where possible and carefully added to when necessary to develop solutions complying with current Building Regulations. The overall aesthetic is understated and wholesome, giving a welcoming feel to the hotel and its grounds. Period features have been used within the sleeping accommodation and en-suites, achieving an air of luxury.

The café and dining areas’ bold patterns and colours create a quirky, comfortable space in which to dine and socialise. A reading tower invites guests up a winding themed stair to enjoy their favourite novel and the view over the Firth of Tay.

London Nightclub

Aim were commissioned to create a multipurpose entertainment venue including a 3000 capacity zoned nightclub, diner, public house, and offices with basement parking. It was crucial that the integrity of this well-known Dundee landmark at No. 4 Meadowside was retained and the building rejuvenated. All structural and zonal design was carefully concealed behind the existing façades of the building.

The entire inner core of the building mass was carefully demolished and a new steel & concrete frame was built to connect the largely intact outer building’s walls and floors. This enabled the construction of a new circulation core meeting modern standards.

The nightclub was designed within an acoustic shell to contain all noise, and further segregated using acoustic baffle walls. The top floor offices & 1st floor diner were acoustically and environmentally separated to provide a comfortable environment for their respective users.

A central feature corridor uses chromatic reactive red light with red reflective laminate finishes to deliver a strong neon-red effect.

The project received a Dundee Institute of Architects’ Award, an FX Award for Interior design, and a Civic Trust Commendation.

Templelane Cocktail Bar

Aim were commissioned to refurbish an existing bar in Dundee’s Cultural Quarter. The small venue commands a prominent position on a corner site at the heart of Dundee’s Cultural Quarter.

The space is characterized by clean lines and rich materials. A hardwood bar with feature lighting creates a dramatic focal point for the venue. Rich hardwood wall panelling contrasts with the existing random rubble stone walls which have been retained and refurbished. Subtle light bands via acrylic sheet edge lighting highlight the seat backs and bar.